nieuws

26 nov 2001, 00:12

Onrust bij Brasserie Poelestraat in Groningen

Er is onrust ontstaan bij medewerkers van eetcafé ‘De Brasserie’ in Groningen, één van de eetcafé’’s van het Kooistra-concern. Dat meldt vanmorgen de Horecabond van de FNV.,

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens de Horecabond hebben de afgelopen periode minstens vijf verschillende pachters van eetcafé ‘De Brasserie’ in de Poelestraat te Groningen een loonachterstand opgebouwd naar het steeds overgenomen personeel. Dit eetcafé is er één van het “Kooistra” concern. Dit loopt nu allemaal over een periode van meer dan 1 jaar. De loonachterstand betreft loon/vakantiegeld en overuren. Bestuurder Lex Makkinje van de FNV Horecabond in Groningen heeft vrijdag namens de bond een overeenkomst gesloten met de werkgever om voor 27 november 2001 om 15.00 uur de lonen te betalen. De Horecabond FNV heeft daarom vooralsnog de acties opgeschort.
Elke pachter beloofde de uitstaande (wettelijk verplichte overgenomen) schulden te voldoen aan het personeel. Er gebeurde maar steeds niets. Beloftes werden gedaan en verbroken. Inmiddels heeft het personeel van dit bedrijf begin deze maand de FNV Horecabond ingeschakeld. In het verleden is dit vaker gebeurd.
De nieuwe pachter, Copa Beheer Groningen BV, zou de betaling in 2 termijnen voldoen. De 1e termijn is inmiddels op tijd betaald, de 2e termijn zou reeds moeten zijn voldaan. Men zei niet te kunnen betalen en dat het personeel voor de zoveelste keer moet wachten, nu weer tot 15 december 2001.
Tijdens een ledenvergadering, de organisatiegraad is erg hoog in dit bedrijf, besloten de leden dit niet meer te nemen. Men was deze ‘bewuste vertragingstactieken’ zat. De FNV Horecabond heeft nu een overeenkomst met Copa beheer Groningen BV gesloten dat de lonen / vakantiegelden voor dinsdagmiddag 27 november 2001 te 15.00 uur worden betaald. Indien de werkgever zich opnieuw aan zijn verplichtingen onttrekt, dan zal een vorm van actie worden gekozen om de werkgever alsnog te dwingen tot betaling.