nieuws

08 mei 2012, 09:09

Onrust bij AZC Oude Pekela

Een groep van zo’n 150 personen heeft maandagavond enige tijd voor onrust gezorgd bij het asielzoekerscentrum in Oude Pekela. De groep verzamelde zich omstreeks half negen bij de rotonde in de provinciale weg in de buurt van het AZC. Aanleiding voor de spanningen is een vechtpartij op Bevrijdingsdag op de kermis in het dorp tussen asielzoekers en jonge inwoners van Pekela.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Veertig mensen probeerden vervolgens het terrein van het asielzoekerscentrum op te komen. Zij werden tegengehouden door de politie. Vanuit de groep werden onder meer verwensingen tegen de bewoners geroepen. Volgens de politie was er sprake van een grimmige situatie. Van de medische post van het AZC werd een raam ingesmeten. De groep werd met zachte dwang door de agenten teruggedrongen. De meeste personen hielden het toen voor gezien. Toen korte tijd later extra politiemensen arriveerden vertrokken de laatste aanwezigen.
 

Sinds afgelopen weekend zijn er spanningen in Oude Pekela tussen dorpelingen en bewoners van het AZC. Aanleiding is een vechtpartij op Bevrijdingsdag tussen asielzoekers en jeugdige inwoners van het dorp bij de kermis. De politie is maandagmorgen een uitvoerig onderzoek naar dat incident begonnen. Dat onderzoek wordt vandaag met extra menskracht voortgezet.

De politie was door berichten op social media enigszins voorbereid op een mogelijk treffen bij het AZC. Bij het centrum was daarom een tiental agenten aanwezig. Ook waren twee politiehonden ingezet.