nieuws

17 aug 2012, 15:03

Onduidelijkheid over kracht aardbeving Groningen

Er is onduidelijkheid over de kracht en het epicentrum van de aardbeving die donderdagavond plaatsvond in het noorden van Groningen. De metingen van internationale instituten lopen uiteen van 3,4 tot 3,9 op de schaal van Richter. Volgens het Duitse meetinstituut Geofon is dat verschil verbazingwekkend groot.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het KNMI registreerde een kracht van 3,4, terwijl instituten in de VS en Frankrijk melding maakten van een magnitude van 3,7. Het Duitse Geofon noteerde eerst een kracht van 4,1 op de schaal van Richter en stelde dat later bij naar 3,9. Volgens Geofon, dat een meetstation vlak bij de Nederlandse grens heeft, komen zulke verschillen vrijwel nooit voor.

Ook zijn er veel verschillen tussen de plaatsbepalingen van het epicentrum. Zo zegt het KNMI dat het epicentrum bij Loppersum was, terwijl andere instituten melden dat het epicentrum ten noorden van Baflo lag.

Het KNMI verklaart de verschillen door de uiteenlopende manieren waardoor de meetgegevens door de instituten worden geanalyseerd en de afstand tussen het meetstation en het epicentrum. Seismoloog Läslo Evers liet weten dat het KNMI al sinds 1986 één en dezelfde methode gebruikt voor de analyse. De beving is verder waargenomen door een keten van sensoren in de omgeving van het gasveld.

Ondertussen maken inwoners van Groningen zich steeds meer zorgen over het toenemend aantal bevingen. De vereniging Groninger Bodem Beweging stelt dat bewoners het gevoel hebben dat ze worden gemanipuleerd. Ook voelen ze zich niet serieus genomen.