nieuws

07 jun 2001, 00:12

Onderzoeker RUG: ‘Genetische test voorspelt succes medicijngebruik’

Genetische testen zijn betrouwbare mogelijkheden om bij bepaalde patiënten te onderzoeken of een medicijn succesvol kan worden ingezet. De methode is goedkoper, sneller en minder belastend voor de patiënt dan methoden die momenteel gebruikt worden. Het moet in de toekomst dan ook mogelijk zijn per individu de werking en bijwerkingen van bepaalde medicijnen beter te voorspellen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Dat concludeert de Groningse onderzoeker ing. Wim Tamminga in een onderzoek naar genetische tests waarop hij deze maand promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen. Tamminga is werkzaam bij het bedrijf Pharma Bio Research in Zuidlaren.
De vraag of een geneesmiddel bij een patiënt werkt wordt voor het grootste deel bepaald door erfelijke aanleg. Deze heeft invloed op de werkzaamheid van enzymen die een rol spelen bij de afbraak van de medicijnen in het bloed. Daarom is het van belang om te weten of een individuele patiënt een enzymafwijking heeft. Tot nu toe worden modelmedicijnen gebruikt voor het onderzoek naar de enzymafwijking. ‘Maar uit ons onderzoek blijkt dat een genetische test net zo betrouwbaar en bovendien goedkoper en sneller is. Ook is het minder belastend voor het milieu’, aldus Tamminga. Bij de genetische test volstaat de afname van een buisje bloed, waarna de bloedcellen op aanwezigheid van afwijkingen in de genen voor bepaalde enzymen getest kunnen worden.
Volgens Tamminga zijn er aanwijzingen dat deze methode vooral bij psychiatrische patiënten de behandeling met medicijnen kan verbeteren. Hij verwacht dat het in de toekomst mogelijk moet zijn per individu de werking en bijwerkingen van bepaalde medicijnen beter te voorspellen. Voor de zorginstellingen kan dat verlaging van de kosten en efficiënter geneesmiddelengebruik betekenen.