nieuws

21 okt 2002, 00:12

Onderzoek voetbalincidenten afgerond en stadionverboden uitgedeeld

De politie in Groningen heeft het onderzoek naar voetbalincidenten rond FC Groningen afgerond. Het ging om drie gevallen van openlijke geweldpleging en bedreiging van voetbalsupporters. In totaal zijn 22 mensen, in de leeftijd van 17 tot 26 jaar, aangehouden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Zeventien van hen hebben een stadionverbod opgelegd gekregen. De overige vijf, die al een stadionverbod hadden, kregen daarnaast een omgevingsverbod voor de Oosterparkwijk. Zij mogen zich tijdens de thuiswedstrijden dit seizoen niet meer in die wijk vertonen.
Twaalf verdachten hebben tegenover de politie verklaard betrokken te zijn geweest bij openlijke geweldpleging van bedreiging van politiemensen rond de wedstrijd Groningen-Ajax op 1 september. Zij konden in de kraag worden gevat met behulp van videobeelden. Zeven anderen bekenden openlijke geweldplegingen tegen de spelersbus van FC Groningen in de nacht van 14 op 15 september. Tien verdachten hebben tegenover de politie verklaard dat ze hebben deelgenomen aan geweld bij een woning aan de Dukdalf in de stad. De bewoner werd door een groep van 25 jongens belaagd en met een bijl bewerkt. Kort na de vechtpartijen werd al een verdachte aangehouden, de anderen werden tijdens het rechercheonderzoek in de kraag gevat.