nieuws

05 nov 2009, 21:09

Onderzoek UMCG: veel coassistenten geïntimideerd

Zeker 20 procent van de coassistenten heeft tijdens de opleiding seksueel intimiderend gedrag ervaren. Dat gedrag is afkomstig van zowel patiënten als doktoren, terwijl tegelijkertijd doktoren zich op hun beurt ook weleens seksueel geïntimideerd voelen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Dat is de uitslag van een enquête van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) onder meer dan 1200 coassistenten en begeleiders in de opleidingsziekenhuizen in de regio Noordoosten van Nederland. De uitslag van de enquête is donderdag gepresenteerd op het symposium Seks in de witte jas grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer bij het UMCG.

'Zo stuk, jij ziet er vandaag weer prachtig uit' is een uitspraak die op zich wel kan tussen echtelieden, maar een heel andere lading krijgt wanneer een opleider dat zegt tegen een coassistente. Toch komen dergelijke uitspraken vaak voor en worden ze als krenkend ervaren, zo bleek uit gesprekken met eerste- en tweedejaarsstudenten van de masteropleiding Geneeskunde en hun begeleiders.

Om die reden wilde het UMCG aandacht besteden aan seksuele intimidatie op de werkvloer door er een symposium aan te wijden en een enquête te houden onder coassistenten en hun opleiders. Het is volgens het UMCG het eerste Nederlandse onderzoek naar seksuele intimidatie dat zich richt op zowel coassistenten als hun begeleiders.

Seksueel intimiderend gedrag blijkt vooral te bestaan uit opmerkingen over het uiterlijk, persoonlijke vragen over het liefdesleven en lichamelijk contact. Degenen die zich schuldig maken aan dit gedrag zijn vooral medisch specialisten en patiënten.

Tijdens de huidige opleiding van de coassistenten wordt aandacht besteed aan de omgang met seksueel intimiderend gedrag. Door het onderwerp bespreekbaar te maken, wil het UMCG de weerbaarheid van slachtoffers en het verantwoordelijkheidsbesef van daders vergroten.