nieuws

14 mei 2019, 10:10

Onderzoek UMCG: aantal kinderen met diabetes verdubbeld

Onderzoek UMCG: aantal kinderen met diabetes verdubbeld

Het aantal kinderen dat jaarlijks de diagnose diabetes type 1 krijgt, is afgelopen dertig jaar verdubbeld. Dat concludeert kinderarts Angelien Spaans-Hummelink, die woensdag op haar onderzoek promoveert.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Spaans werkt als kinderarts op de diabetespoli van de Isalakliniek in Zwolle en voerde haar onderzoek uit in samenwerking met het UMCG.

Uit het onderzoek blijkt niet alleen dat het aantal diagnoses afgelopen dertig jaar is verdubbeld, maar ook dat de meeste diagnoses in het najaar en in de winter gesteld worden. Een verklaring daarvoor is er niet. “Men vermoedt wel dat het met virussen te maken heeft, maar daar is nog geen sluitend bewijs voor”, aldus de onderzoekster. Ze noemt het opvallend dat bij heel jonge kinderen, tussen de 0 en 4 jaar, de diagnose juist vaker in het voorjaar gesteld wordt.

Auto-immuunziekten

Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte: het afweersysteem keert zich tegen een systeem van het eigen lichaam, waardoor dat niet goed functioneert. ‘We weten al dat kinderen met diabetes type 1 relatief vaak een andere auto-immuunziekte hebben, zoals een snelle of een te trage schildklier of coeliakie (glutenallergie).’ Ook daarvoor vond Spaans bewijs: kinderen met diabetes type 1 blijken 24 keer zo vaak ook een schildklieraandoening te hebben. Omdat er voor coeliakie geen medicijnen worden voorgeschreven, vond Spaans daarover geen gegevens in de database.