nieuws

17 dec 2007, 21:09

Onderzoek TBC besmetting Groningen uitgebreid tot bejaardenhuis

De GGD in Groningen gaat een onderzoek naar tbc-besmetting rond een leerling van een school voor voortgezet onderwijs uitbreiden tot een verzorgingshuis in Groningen en een Asielzoekerscentrum in Emmen. Dat heeft een woordvoerder maandag bekend gemaakt. Het onderzoek is ingesteld naar aanleiding van een geconstateerde besmetting van een leerling van het Noorderpoortcollege in Groningen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Eind november werd bij de leerling in de stad Groningen besmettelijke longtuberculose vastgesteld. Uit het contactonderzoek dat daarop werd ingesteld door de afdeling Tuberculosebestrijding blijkt dat er geen aanleiding is het onderzoek uit te breiden naar de hele school. Maar wel is er een besmetting geconstateerd onder het personeel van het Rikkers-Lubbers Verzorgingscentrum in Groningen waar de leerling stage heeft gelopen. Op basis van de besmetting in het verzorgingscentrum wordt het contactonderzoek aldaar uitgebreid.
*
De reden is het intensievere contact dat de patiënt heeft gehad met de bewoners. Van alle 25 bewoners worden in de tweede week van januari 2008 een longfoto gemaakt. Gezien de hoge leeftijd van de bewoners is een mantoux-test niet mogelijk. In januari 2008 start ook het contactonderzoek op het Asielzoekerscentrum in Emmen, waar de patiënt tot aan zijn opname in het ziekenhuis, woonachtig was.