nieuws

17 mrt 2003, 00:12

Onderzoek Stichting Otterstation Nederland: ‘Geen otters in Paterswoldse Meer’

Er zijn geen otters gevonden in het Paterswoldse Meer. Otterexperts zijn een aantal malen bij het meer gaan kijken en onderzochten ook fotomateriaal. Eerder meenden een aantal mensen uit de buurt dat er wel degelijk otters huisden. Maar uit de aangetroffen sporen blijkt dat het gaat om de grote Amerikaanse nerts, een veel kleiner dier.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Uit dit sporenonderzoek van de Stichting Otterstation Nederland is in ieder geval nog niet gebleken dat het uitgestorven geachte dier, al is het maar in kleine aantallen, nog in onze streek voorkomt. Het komt vaker voor dat mensen in het land otters denken te zien, maar dat zijn dan vaak Amerikaanse nertsen, aldus otterkenner Addy de Jongh.
De melding werd recent gedaan door twee bejaarde natuurliefhebbers uit Paterwolde die zeggen dat er nog steeds een paartje van de in Nederland uitgestorven otter rondscharrelt bij het Paterswoldse Meer. Natuurliefhebbers- en kenners reageerden eerder sceptisch op de meldingen.
De verwarring tussen de dieren is echter niet zo gek, benadrukt De Jongh. ''Vanaf een afstand lijken ze op elkaar, al is een otter een stuk groter dan een nerts. Een otter kan tot tachtig centimeter groot worden en weegt tussen de zeven en twaalf kilo, de nertsen worden doorgaans niet veel groter dan vijftig centimeter en zijn ook een stuk minder zwaar.''