nieuws

12 feb 2002, 00:12

Onderzoek Rug: tien kilometer schaatsen kan nauwelijks sneller

Hoewel de schaatsers op de Olympische Spelen nog steeds laten zien dat de tijden verbeterd kunnen worden, is het einde bijna in zicht. Althans, dat denken de twee Groningse econometristen Gerard Kuper en Elmer Sterken,verbonden aan de Rijksuniversiteit. Dat meldt het Groninger Dagblad.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De twee hebben berekend dat de snelst denkbare tijd op de tien kilometer ligt op 12.33. Het wereldrecord ligt nog altijd dertig seconden hoger.
Aan de hand van weersomstandigheden, toestand van het ijs en technische snufjes maakten de onderzoekers een computerberekening. De uitkomst hiervan zetten ze af tegen wat het menselijk lichaam maximaal aankan. Bovendien hebben ze alle wereldrecords uit de geschiedenis van de Internationale Schaats Unie geanalyseerd.
Als de grens van het menselijk kunnen is bereikt, zou dat nog niet het einde van de schaatssport betekenen, vermoedt onderzoeker Kuper. “Atleten zijn altijd op zoek naar technische verbeteringen en hulpmiddelen om sneller te rijden,” zo zegt de onderzoeker in het Groninger Dagblad.