nieuws

03 mrt 2009, 20:08

Onderzoek RUG: Baby's komen al aan door weinig bewegen

Dat meer bewegen erg belangrijk is om niet te dik te worden of om af te vallen, is algemeen bekend. Nu blijkt echter dat zelfs heel jonge baby's al meer aankomen dan hun leeftijdgenootjes als ze niet zo actief zijn. Dergelijke kindjes lopen meer risico op overgewicht als ze wat ouder zijn. Dat heeft de Groningse hoogleraar Pieter Sauer vastgesteld in zijn al sinds 2006 lopende onderzoek naar overgewicht bij jonge kinderen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Sauer kreeg dinsdag de Edgar Doncker Prijs voor Kindergeneeskunde omdat zijn werk volgens de jury baanbrekend is. Het bedrag van 150.000 euro dat bij de prijs hoort, gaat Sauer besteden aan een wereldwijd uniek onderzoek naar lichamelijke activiteit bij kleine kinderen.

Sauer volgt sinds 2006 drieduizend kinderen vanaf hun geboorte. Hij legt onder andere gegevens vast over zwangerschap, bevalling, voeding en groei. Zijn meest recente bevinding is dat baby's van drie maanden die weinig reageren op knuffels van hun ouders, meer aankomen in gewicht. Het temperament van zulke kleine kinderen heeft dus al effect op hun gewicht, aldus Sauer.

De hoogleraar gaat nu baby's en kinderen van 3 jaar uitrusten met een apparaatje, dat zij enkele dagen moeten dragen. Het meet de lichamelijke activiteit. Dat is nog nooit eerder gedaan bij zulke jonge kinderen.

Sauer hoopt dat de meetgegevens inzicht geven in factoren die leiden tot overgewicht bij de kleintjes. Mogelijk zijn daarna ook specifieke risicogroepen aan te wijzen, zodat er preventieve maatregelen genomen kunnen worden.