nieuws

15 mei 2002, 00:12

Onderzoek Rijksuniversiteit: ‘Vertrouwen in politiek en overheid zeer laag’

Het vertrouwen van de Nederlandse bevolking in de politiek is bijzonder laag. Maar liefst 94 procent is het eens met de stelling dat politici voor de verkiezingen veel beloven, maar dat nooit allemaal waar kunnen maken. Daarnaast vindt 71 procent van de bevolking dat politici in Nederland meer bezig zijn met politieke spelletjes dan met de burgers. Ook vindt 75 procent van de Nederlanders dat de politiek te ver van de mensen af staat.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Dat blijkt uit een onderzoek van de vakgroep Marktkunde en Marktonderzoek van de faculteit Economie van de Rijksuniversiteit Groningen, in samenwerking met marktonderzoekbureau Trendbox. Het betrof een onderzoek onder een representatieve groep van 530 Nederlanders. Het werd gehouden in de week voor de moord op Pim Fortuyn. De resultaten geven de meningen van de kiezers weer kort voor de gebeurtenis op 6 mei.
Niet alleen het vertrouwen in de politiek is buitengewoon laag, ook het vertrouwen in de overheid is slecht, aldus de onderzoekers. Slechts 55 procent van de ondervraagden heeft vertrouwen in de overheid, zo concluderen de onderzoekers Slechts iets meer dan één op de vier Nederlanders (27 procent) vindt dat de overheid in Nederland een goede controle uitoefent op wat er wel en wat er niet mag. De interesse in de politiek lijkt vrij hoog – 74 procent zegt geïnteresseerd te zijn in de politiek – maar slechts 40 procent zegt overtuigd aanhanger te zijn van een politieke partij. Wel gaf meer dan de helft van de respondenten aan dat de interesse in politiek was gestegen met de komst van Fortuyn.