nieuws

23 mrt 2011, 10:10

Onderzoek naar mysterieuze bromtoon in Groningen

Er komt een onderzoek naar een mysterieuze, hinderlijke bromtoon in de provincie Groningen. Aanleiding zijn klachten van inwoners uit Grijpskerk en omgeving, zo maakte een woordvoerder van de provincie Groningen woensdag bekend. Het onderzoek wordt uitgevoerd het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in opdracht van staatssecretaris Joop Atsma.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De klachten over een lage broomtoon komen al binnen bij de provincie Groningen sinds november 2009. Aanvankelijk werd gedacht dat de bromtoon afkomstig was van installaties van Gasunie in Grijpskerk, maar uit onderzoek bleek dat die niet in werking waren ten tijde van de eerste klachten. Ook uit andere delen van de provincie Groningen komen klachten binnen over de lage broomtoon. Mogelijk heeft het geluid te maken met gastransport en is het afkomstig van compressoren.

Volgens een woordvoerder van de provincie zijn niet alle mensen gevoelig voor het geluid. Hij schat dat zo'n 2 procent van de bevolking het extreem lage geluid hoort. Het leven van deze mensen kan ernstig worden ontregeld, omdat het geluid dag en nacht onafgebroken te horen is. Daardoor slapen ze slecht en wordt hun gezondheid op den duur aangetast.