nieuws

01 apr 2009, 15:03

Onderzoek naar medicijnen zonder bijwerkingen

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) gaat samen met het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en negen bedrijven in het noorden onderzoeken of het mogelijk is medicijnen zonder bijwerkingen te ontwikkelen. Dat maakte de RUG woensdag bekend.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het gaat om onderzoek naar medicijnen tegen bepaalde vormen van kanker. Voor het onderzoek is 7 miljoen euro beschikbaar, waarvan 3 miljoen Europees subsidiegeld is.

De bedoeling van het onderzoek is om nieuwe medicijnen te ontwikkelen die op een exacte plek in het lichaam hun werk kunnen doen. Omdat ze niet in andere delen van het lichaam terechtkomen, wordt het aantal bijwerkingen flink beperkt. Om dit te bereiken moeten geneesmiddelen worden uitgevonden die tijdens transport door het lichaam in goede vorm blijven, totdat ze de plek hebben bereikt waar ze nodig zijn, aldus de onderzoekers.

De officiële kick-off van het onderzoeksproject is op 21 april. Binnen vier jaar moet het onderzoek afgerond zijn en moeten de eerste medicijnen zonder bijwerkingen tegen baarmoederhalskanker ontwikkeld zijn. "Mogelijk zijn de resultaten ook toepasbaar op medicijnen tegen andere vormen van kanker. Daarnaast onderzoeken we ook of het mogelijk is dergelijke medicijnen tegen hartritmestoornissen te ontwikkelen”, aldus een woordvoerster. Of het uiteindelijk mogelijk is om te zorgen dat vrijwel alle bestaande medicijnen zonder bijwerkingen te laten werken, is nog niet duidelijk. "Maar daar zou dit onderzoek een goede aanzet toe kunnen zijn”, aldus de zegsvrouw.