nieuws

01 okt 2010, 16:04

Onderzoek naar magnetische straling Groningse tram

Er komt een onderzoek naar de elektromagnetische straling die mogelijk vrijkomt als er in de toekomst een tram door Groningen gaat rijden. Zowel het Universitair Medisch Centrum in Groningen (UMCG) en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) liggen langs de toekomstige route van de tram en beide instellingen zijn bang dat de straling van invloed kan zijn op gevoelige apparatuur, zo bevestigde vrijdag een woordvoerder van het projectbureau Regiotram.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Zowel het UMCG als de RUG gaan nu in kaart brengen welke storingsgevoelige apparatuur ze in huis hebben en hoeveel straling deze apparaten kunnen verdragen. Volgens de zegsman gaat het met name om apparatuur die gebruikt wordt bij nanotechnologie die extreem gevoelig is. De gemeente Groningen gaat op haar beurt onderzoeken hoe groot de elektromagnetische straling van de tram precies is.

Mocht de straling een probleem vormen dan kan het gebouw waarin de apparatuur staat eventueel deels afgeschermd worden met een metalen plaat. Eerder gebeurde dit al bij een ziekenhuis in Amsterdam waar ook een tram pal langs kwam, vertelt de zegsman. In het uiterste geval kan ook de apparatuur nog verplaatst worden, maar dat is een kostbare aangelegenheid, zegt hij.