nieuws

04 nov 2008, 10:10

Onderzoek: Groningers slecht voorbereid op een ramp

Groningers zijn slecht voorbereid op een ramp. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de Groninger gemeentes. Slechts een handjevol mensen heeft een noodvoorraad voedsel of een zaklamp klaarliggen voor als het een keer écht misgaat.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het onderzoek is uitgevoerd naar aanleiding van de verspreiding van de Risicowijzer. Deze is in april dit jaar verspreid bij de 275.000 huishoudens van alle Groninger gemeenten. Met de Risicowijzer informeren de 25 Groningse burgemeesters hun inwoners over risico's in hun gemeente. Daarbij krijgen ze adviezen hoe ze zich kunnen voorbereiden op mogelijke calamiteiten, zoals de uitval van gas, water en stroom, hoog water en brand. Ook wordt stilgestaan bij wat inwoners kunnen doen om minder zelfredzame mensen in hun omgeving te helpen, zoals ouderen, kinderen en mensen met een beperking.

Het onderzoek is gedaan door een onderzoeksbureau voor de Hulpverleningdienst (HVD) Groningen in opdracht van de burgemeesters in de provincie. Van alle respondenten zegt 70 procent de Risicowijzer te hebben ontvangen. Het grootste gedeelte geeft aan de Risicowijzer ook daadwerkelijk te hebben bewaard op een handige plek, zodat ze het exemplaar snel bij de hand hebben mocht er onverhoopt iets gebeuren. De Risicowijzer wordt gewaardeerd met een 6,9.

Uit onderzoek door een onderzoeksbureau voor de Hulpverleningdienst (HVD) blijkt dat mensen, ondanks de Risicowijzer, slecht zijn voorbereid op een eventuele ramp. Degenen die wel aanvullende actie hebben ondernomen kochten een zaklamp op batterijen (15 procent), gingen erover praten met anderen (9 procent) of legden een noodvoorraad voedsel (8 procent) aan.