nieuws

01 dec 2010, 09:09

Ondernemers: ‘Afblazen Groninger Forum ramp binnenstad’

Als Provinciale Staten van Groningen besluiten geen subsidie beschikbaar te stellen voor de bouw van het Groninger Forum dan is dat een ramp voor de Groninger binnenstad. Dat zou betekenen dat de complete aanpak van de Grote Markt volledig in het slop raakt. De oostzijde van de Grote Markt komt dan niet tot ontwikkeling, en ook de noordzijde wordt dan niet ontwikkeld. Alles komt stil te liggen. Dat betoogde gisteravond Bert-Jan Hakvoort, voorzitter van de Groningen City Club tijdens de Algemene Ledenvergadering van deze vereniging van ondernemers in de binnenstad.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens Bert-Jan Hakvoort is hij steeds sceptisch geweest ten aanzien van het Groninger Forum, maar niet zozeer qua gebouw alswel wat betreft de invulling. In dat Forum komen een bibliotheek, bioscoop en debatcentrum. ‘Dat zijn vooral sociaal-educatieve voorzieningen, maar daarmee red je het echt niet. Wij denken dat het Groninger Forum als concept daardoor onrendabel zal zijn en een molensteen om de nek van een wethouder van financiën. Er moet dus ook harde commercie is, gewoon om de zaak rendabel te houden’, aldus Hakvoort.


‘Het is echt een ramp voor de binnenstad van Groningen wanneer de oost- en noordzijde niet worden aangepakt. De sleutel van het succes en de sleutel van de mislukking liggen dus bij het Groninger Forum. Dus geen eigen hobbies gaan doorvoeren met alleen een cultureel/educatieve invulling met het risico van geen – aanpak van de Grote Markt’, aldus Hakvoort.


Opmerkelijk


De stelling van Hakvoort is opmerkelijk, omdat de laatste tijd vooral tegenstanders van het Groninger Forum in het geweer zijn gekomen. Ook de Groningse gemeenteraad is verdeeld. Maar een deel van de kritiek van tegenstanders in de Groninger gemeenteraad geldt niet het bouwen van het Groninger Forum op zichzelf: de VVD liet steeds weten vooral bezwaar te hebben tegen de in haar ogen veel te magere plannen voor de invulling van het Forum, en ook wat haar betreft zou er meer ruimte moeten zijn voor commerciële invulling.