nieuws

14 aug 2003, 00:12

Onderhoud ring-zuid afgerond; maar: hoe nu verder? Politieke zorgen

Het groot onderhoud aan de zuidelijke ringweg is vanaf vandaag, donderdag 7 augustus nagenoeg afgerond. Het verkeer rijdt vanaf vanmiddag 14.00 uur weer over de ringweg. Maar voor de politiek begint nu een nieuwe fase: lobbyen voor vervolg-werkzaamheden. Want de vraag of een vervolg op het groot onderhoud door kan gaan, baart politiek en ondernemers in Groningen nu grote zorgen. Het groot onderjhoud was weliswaar bittere noodzaaak, maar is geen antwoord op het probleem van het dichtslibben van de ringwegen rond Groningen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Om het dichtslibben aan te pakken zijn er wel vervolg-activiteiten bedacht voor in de periode 2004-2007. De gemeente Groningen, de provincie en Rijkswaterstaat hebben tal van maatregelen in gedachte om het dichtslibben van Rijkswaterstaat tegen de gaan. Daarbij wordt gedacht aan het voltooien van de tunnel onder het Julianaplein en aan het aanleggen van nieuwe rotondes nabij het Vrijheidsplein.
Maar of deze grootschalige verbeteringen die gepland zijn in de periode 2004 – 2007 ook doorgaan is nog lang niet zeker. Burgemeester Wallage en wethouder Schuiling hebben al hun bezorgdheid uitgesproken over het uitblijven van duidelijkheid over de financiering van dit, en andere, sleutelprojecten voor Groningen. Ook Rijkswaterstaat zit enigszins met de handen in het haar en kan althans geen uitsluitsel geven over de vraag wat er gaat gebeuren na het groot onderhoud. Pas de Derde Dinsdag van september weet Groningen meer.