nieuws

12 aug 2002, 00:12

Ondanks stijgend aantal studenten nog bijna tien jaar docententekort

In september beginnen iets meer aankomende docenten te studeren aan de lerarenopleidingen voor basis- en voortgezet onderwijs dan vorig jaar. Maar de docententekorten blijven tot 2010 bestaan, al nemen ze nu langzaam af. Voor sommige vakken heeft zich echter nog niemand ingeschreven.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De Informatie Beheergroep (IBG) in Groningen maakte donderdag bekend dat 7498 studenten zich tot dusverre hebben aangemeld voor de pabo’s, een daling van zestig mensen ten opzichte van 2001. Het aantal aanmeldingen voor het voortgezet onderwijs is slechts enkele tientallen hoger dan vorig jaar, op een totaal van rond de 3696 nieuwelingen.
De definitieve studentenaantallen zijn overigens pas in oktober te geven. Veel studenten schrijven zich pas op het laatste moment in. Voor sommige expressieve vakken, zoals tekenen, heeft zich tot vandaag niemand gemeld. De traditionele scheve verhouding mannen-vrouwen op pabo’s is wederom verscherpt. Slechts dertien procent van de studenten is man, vijf jaar geleden was dat achttien procent.
Er wordt allang geroepen dat het imago van het leraarschap beter moet om echt veel meer mensen te lokken. ‘’Er zijn structurele oplossingen nodig, zoals het recente verkleinen van klassen. Nu moet ook de werkdruk omlaag’’, aldus Marja Eestermans van de Algemene Onderwijsbond (Aob). ‘’Ook is het goed als beginnende docenten bijvoorbeeld kortingen krijgen op hun studieschuld’’