nieuws

09 dec 2002, 00:12

Ondanks schaarste toch kerstbomen in Groninger binnenstad

Maandag 9 december maken twee kerstbomen duidelijk dat de kersttijd in de Groninger binnenstad officieel is begonnen. De binnenstadsondernemers verenigd in de Groningen City Club doen deze elk jaar cadeau aan de burgerij en bezoekers van de binnenstad. Net als in voorgaande jaren worden de bomen geplaatst op de Grote Markt en op de kop van de Vismarkt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Zodra de Goed Heiligman weer naar Spanje is vertrokken, wordt het tijd de binnenstad in kerstsfeer te brengen. Van oudsher is dit een taak die de binnenstadsondernemers serieus opvatten. In november hebben experts van de Groningen City Club alvast de mooiste, en zo groot mogelijke, exemplaren onder de naaldbomen in de bossen rond Schoonloo gereserveerd voor de binnenstad. Vanwege de markt op vrijdag 6 december is de plaatsing verschoven naar de eerste maandag na Sinterklaas.
Onder deskundig toezicht van een vertegenwoordiger van de Groningen City Club en van boswachters van Staatsbosbeheer worden maandag 9 december beide bomen omgezaagd en uit het bos getakeld. Lommerts KSM verzorgt het transport van de bomen, zoals zij al jaren naar tevredenheid doen. Vanaf parkeerplaats Glimmermade krijgt het bijzondere transport politiebegeleiding van motoragenten, die de weg volledig vrijmaken. Het konvooi rijdt via Europaweg en Petrus Campersingel linksaf de Antonius Deusinglaan in. Deze laatste vormt een beruchte bottleneck voor het niet zo wendbare transport. Vervolgens wordt door de W.A. Scholtenstraat en de Kreupelstraat de Grote Markt en de Vismarkt bereikt.
Na aankomst om circa 13.30 worden beide bomen door personeel van Openbare Werken van de Gemeente Groningen op vernuftige wijze vastgezet in de daarvoor bestemde putten. Essent tuigt ze vervolgens op met enkele honderden lampjes. De bomen blijven staan tot de maandag na kerst, oftewel 30 december. In tegenstelling tot voorgaande jaren hebben zich dit jaar nog geen gegadigden voor de boomresten aangemeld. Dit kan nog tot de vrijdag voor verwijdering.