nieuws

08 jul 2009, 08:08

OM in cassatie tegen vrijspraak cafe De Kachel

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft cassatie ingesteld tegen de vrijspraak door het gerechtshof Leeuwarden van het Groningse rookcafé De Kachel. Dat heeft het OM woensdag laten weten. Het OM had eerder een boete geëist van 1.200 euro en voorwaardelijke stillegging.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het gerechtshof sprak De Kachel op 3 juli vrij. De rechtbank Groningen had op 20 februari nog een geldboete en voorwaardelijke stillegging van de onderneming opgelegd.

In een vergelijkbare zaak - de vrijspraak van café Victoria in Breda - heeft het OM enige tijd geleden ook cassatie ingesteld.
 
De eigenaar van De Kachel, Gerhard Sannes, reageerde woensdag totaal overdonderd op het besluit van het OM ,,Als we nou op één punt waren vrijgesproken, dan was het een ander verhaal. Alleen het ging niet om één maar om zes punten! Het besluit komt als een complete verrassing.”

De horecaondernemer uit Groningen zegt ervan overtuigd te zijn dat het OM onder druk is gezet door minister Ab Klink van Volksgezondheid. ,, Dit besluit is van bovenaf, door de minister, geregisseerd, dat kan niet anders. Klink heeft nederlaag op nederlaag geleden, die zou moeten aftreden in plaats van het OM te dwingen in cassatie te gaan”, aldus een woedende Sannes.

Wat de uitspraak van de Hoge Raad uiteindelijk ook is, in het Groningse café verdwijnen de asbakken ,,never nooit niet’’ van tafel. ,,Ik wieger de handdoek in de rind te gooien. We vechten door tot het bittere eind”, aldus de ondernemer, die zei weer op zoek te gaan naar nieuwe sponsors om de advocatenkosten te kunnen betalen.