nieuws

14 sep 2002, 00:12

OM Groningen:‘Media stimuleren pedofielen’

Pedofielen worden door media-aandacht voor zedenzaken aangezet tot het plegen van zedendelicten. Dat zegt plaatsvervangend hoofdofficier van Justitie M. Tragter van het Openbaar Ministerie in Groningen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Door gedetailleerde berichtgeving over verkrachtingszaken en andere zedendelicten worden de seksuele prikkels van pedofielen gestimuleerd, zo stelt Tragter. “Vooral labiele figuren worden zo over de drempel getrokken van fantasie naar actie.’’
Volgens de officier van justitie is het met name de gedetailleerde berichtgeving over zedendelicten die de pedofielen aanzet tot hun daad. “Vergeleken met tien jaar geleden worden ernstige zedenzaken in de media veel gedetailleerder beschreven. De fantasie van de pedofielen wordt hierdoor extra geprikkeld,” zegt ze.
Tragter verwijst naar de ontvoeringszaak in Groningen, waarbij de verdachte gebruikmaakte van traangas om het slachtoffertje te overmeesteren. “Het zou me niet verbazen als je over een tijdje meer ontvoering- of verkrachtingszaken ziet waarbij de verdachte gebruik maakt van dit middel.”
Tragter zegt niet te kunnen zeggen of het aantal zedendelicten door de gedetailleerdere berichtgeving is toegenomen. “Dat is moeilijk te meten. Bovendien hangt het er maar net vanaf of een slachtoffer bereid is om aangifte te doen.”