Nieuws

OM eist 12.000 euro boete voor uraniumvervoer RUG

Justitie heeft maandag voor de rechtbank in Groningen een boete van 12.000 euro geëist van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) voor het illegale vervoer van uranium. De onderwijsinstelling zou in 2003 kilo’s radioactief materiaal geïmporteerd hebben vanuit Engeland. Het verarmd uranium, bedoeld voor onderzoek, ging vervolgens naar een verwerkingsbedrijf in Bunschoten, dat ook niet beschikte over de juiste papieren.


Leestijd: 1 minuut

Voorzitter Simon Kuipers van het College van Bestuur van de RUG erkende maandag voor de rechtbank dat er fouten zijn gemaakt bij het vervoer. ,,De universiteit heeft wel een vervoersvergunning voor radioactief materiaal, maar niet voor splijtstof”, aldus Kuipers.

Jarenlang werd het verarmd uranium verkregen via de KLM, die het gebruikt als ballast voor vliegtuigen, en verwerkt door ECN in Petten. In 2004 echter moest de universiteit op zoek naar een nieuwe leverancier en verwerkingsbedrijf. Via TNO en het ministerie van Defensie werd de RUG in contact gebracht met verwerkingsbedrijf Highways International in Bunschoten. ,,De eigenaar van dat bedrijf liet ons weten dat hij het wel kon verwerken maar niet leveren”, verklaarde Kuipers. ,,Hij bracht ons in contact met Urenco in Engeland.”

Volgens het Openbaar Ministerie is het materiaal vervolgens illegaal ingevoerd en daarna door de universiteit zonder vergunning vervoerd naar het verwerkingsbedrijf in Bunschoten. Voor het materiaal kon worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek, moest het eerst worden behandeld. Highways International beschikte echter ook niet over de juiste papieren.

De zaak kwam aan het licht door een inval bij Highways International in 2006. Volgens de Officier van Justitie werd het radioactieve materiaal daar gedurende acht maanden verwerkt in een ,,primitieve werkplaats”.

De universiteit bestrijdt dat zij het materiaal illegaal heeft ingevoerd en benadrukt dat er geen sprake is geweest van gevaar voor de volksgezondheid. Het OM noemt die reactie onbegrijpelijk. ,,Met dergelijk gedrag is het niet ondenkbaar dat het verarmd uranium in verkeerde handen terecht was gekomen”, stelt de officier van justitie. ,,Als het in het drinkwater terecht was gekomen, waren de rapen gaar geweest.”

De rechtbank doet 17 maart uitspraak.