Nieuws

OM: ‘Dossiernummers in plaats van namen in zedenzaak’

In het proces tegen zedenverdachte Frank R. worden mogelijk geen namen van slachtoffers noemen, maar alleen hun dossiernummer. Dat heeft het OM bekend gemaakt. Op die manier wil het OM de privacy van gedupeerden beter beschermen. Een dergelijke constructie werd ook al bij zedenzaak tegen Robert M. in Amsterdam gebruikt.


Leestijd: 1 minuut

,,We gaan expertise opvragen in de rest van het land, misschien kunnen we iets leren van andere ervaringen", meldde een woordvoerder van het OM Noord-Nederland vrijdag. De eventuele extra privacymaatregel is niet bedoeld om meer meisjes over de streep te trekken voor het doen van aangifte. ,,De slachtoffers kunnen dat natuurlijk altijd doen, maar we gaan er niet specifiek voor lobbyen'', aldus de woordvoerder.

De 300 slachtoffers van het digitaal en/of fysiek misbruik mogen sowieso het huisadres van hun advocaat of het politiebureau opgeven. Zo kan R. niet achter hun woonplaats komen.

De afgelopen 1,5 week hebben zedenrechercheurs door het hele land gesprekken gevoerd met mogelijke slachtoffers. Het gaat om 65 meisjes die op beeldmateriaal van R. zijn geïdentificeerd. Tot nu toe hebben slechts drie meisjes aangifte gedaan, zo werd woensdag bekend.

De politie vond in R.'s woning in Cuijk zijn in totaal 26.000 filmpjes, 144.000 foto's en een grote lading chatgesprekken. Hij zou met 11 meisjes fysiek contact hebben gehad, en de overige meisjes hebben aangezet tot het plegen van seksuele handelingen voor de webcam.

Medio november vindt de eerste pro-formazitting plaats. Tot die tijd geven politie en OM geen tussenstanden meer over het aantal aangiftes. ,,De actualiteit verandert regelmatig. Er kunnen nog aangiftes of meldingen binnenkomen, maar zo willen we onjuistheden voorkomen", aldus het OM.