nieuws

09 aug 2013, 15:03

Oehoe jaagt bezoekers Lauwersmeergebied schrik aan

Bezoekers van het Lauwersmeergebied in Groningen doen er goed aan uit de buurt te blijven van een oehoe die daar leeft. Twee bezoekers van het gebied zijn afgelopen dagen aangevallen door deze reuzenuil, zo meldde boswachter Jaap Kloosterhuis vrijdag. De twee raakten niet gewond, maar waren wel erg geschrokken. ,,Eén van hen viel van schrik op zijn achterwerk.''

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In januari zorgde een oehoe ook al voor onrust in het natuurgebied. Volgens de boswachter gaat het niet om dezelfde uil. Het exemplaar dat nu de mensen de stuipen op het lijf jaagt is een jong mannetje; eerder dit jaar ging het om een vrouwtje.

De boswachter waarschuwt mensen niet ,,in de comfortzone” van de vogel te komen. ,,Hij kan niet praten dus er zit voor hem niets anders op dan je met zijn enorme vleugels weg te jagen.”

Kloosterhuis vermoedt dat de uil, die een vleugelspanwijdte van twee meter heeft en beschikt over flinke klauwen, is uitgezet door mensen die de oehoe als huisdier hadden. De boswachter heeft donderdag een poging gedaan de oehoe te vangen, maar zonder succes. Binnenkort zal hij het weer proberen.