nieuws

27 aug 2008, 22:10

'O Groninge, uit het puin en asch en stof verrezen’

Het is vandaag precies 336 jaar geleden dat Groningen een belegering wist te weerstaan van de troepen van de Duitse bisschop Bommen Berend. Wat er precies was gebeurd, en waaromGroningen vandaag Groningens Ontzet viert staat haarfijn uitgelegd op de website www.grunn.nl, een site met alles over de Groningse geschiedenis. (Op de foto Bommen Berend, himself)

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Groningen wordt vanaf 21 juli 1672 belegerd door het leger van de prins-bisschop van Münster, Christoph Bernard von Galen, doorgaans Bommen Berend genoemd, ook in eigen land. Ook Keulse troepen zijn bij het beleg betrokken.


De stad weerstaat het beleg onder leiding van de veldheer Carl von Rabenhaupt, baron van Sucha (1602 - 1675), die daartoe speciaal is aangetrokken. Tegen 28 augustus trekken de belegeraars zich terug na een vier weken durend artillerieduel. Groningen is 'ontzet', na 'constant' (standvastig) te zijn gebleven. Het land is 'behouden'. Joost van den Vondel (dan 85 jaar) dicht: 'O Groninge, uit het puin en asch en stof verrezen, vergeet de weldaet niet, die Godt u heeft bewezen'.

www.grunn.nl