nieuws

04 mei 2011, 09:09

NOS laat beelden zien van herdenking in Groningen

Tijdens de live uitzending van de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam vanavond schakelt de NOS af en toe over naar de herdenking in Groningen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Ook laat de NOS af en toe beelden zien van een documentaire over het Scholtenhuis op de Grote Markt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was daar het hoofdkwartier van de Duitse Sicherheitsdienst gevestigd. Verzetstrijders werden in het gebouwen gevangen gehouden wat gepaard ging met verhoren en zelfs martelingen.

De uitzending van de Nationale dodenherdenking begint om 18.45 op Nederland 1. Vanaf dit tijdstip wordt er af en toe doorgeschakeld naar de herdenking in Groningen.

Burgemeester Peter Rehwinkel heeft in de Groninger Gezinsbode een oproep gedaan aan de ouders en verzorgers in de stad om op 4 mei met hun kinderen deel te nemen aan de Stille Tocht. Ook jongeren en studenten riep hij op om mee te lopen in de stoet die om 18.55 uur begint op de Hereweg. De tocht eindigt op het Martinikerkhof bij het monument van St. Joris en de Draak. Daar is het twee minuten stilte. Om 20.45 uur begint in de Martinikerk een openbare Herdenkingsbijeenkomst. Historicus Ruud Weijdeveld spreekt dan een herdenkingsrede uit over Groningen en de Februaristaking in 1941.