nieuws

04 dec 2001, 00:12

NOORDSCHOK: METAL ROCK 7 december van start in Vera

De Noordschok-organisatie werd verrast door het hoge aantal inzendingen, ruim 60 inzendingen van metal- en hardcorebands uit Drenthe, Friesland en Groningen kwamen binnen. Daarnaast waren er enkele uit de rest van Nederland, en zelfs uit België en Duitsland.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Een teken dat Kunstencentrum Groningen (i.o.v. Pop=Prima), Kunst & Cultuur Drenthe en Stichting Friesland Pop, in de roos hebben geschoten met dit initiatief. Een voorselectie was dus duidelijk nodig, elke provincie deed de voorselectie van een andere provincie, om het zo eerlijk mogelijk te laten verlopen. Negen bands werden gelukkig gemaakt met minimaal twee optredens, waaronder in ieder geval een optreden op zondag 24 februari in de Oosterpoort. Bovendien zijn er ver gevorderde plannen om tot een verzamel Cd te komen. Uit Drenthe komen: Absorbed, FrustHatreD en Cantara. Uit Friesland zullen aantreden: Room No. 13, Allover en Retaliate. De Groningse trots wordt hoog gehouden door: Machines & Monkeys, El Shit en Spaanse Kraag.
De podia waar uit elke provincie een band zal optreden zijn: ons eigen Vera, Theater Romein (Leeuwarden) en Mercurius Theater (Assen). Het programma ziet er als volgt uit: Vrijdag 7 december in Vera: Allover, Absorbed en Machines & Monkeys. Donderdag 27 december in Theater Romein: Spaanse Kraag, Retaliate en Cantara. Zaterdag 29 december in Mercurius Theater: El Shit, Room No. 13 en FrustHatreD. Deze 9 bands komen dan op de gezamelijke bill in de Oosterpoort op 24 februari, aangevuld met enkele gerenommeerde acts uit binnenland en indien voor hande uit het buitenland. De organisatie is tevens in bespreking met Orange Arts Production vootr het organiseren van een heuse Metal Market, Hiervoor kunnen standhouders en verkopers zich nog steeds aanmelden via de flyers of via een telefoontje naar het Kunstencentrum (050- 8507154 (Rodney de Vries))
Op 7 december gaat Noordschok dan ook werkelijk van start, en het is meteen niet de minste line-up: Uit Drenthe is daar ABSORBED, een deathmetalband naar Zweedse blauwdrukvan Entombed en Carnage. De demo Cd (‘Sunset Bleeding’) die onlangs werd uitgebracht werd door de verschillende metalzines enthousiast ontvangen en veelal met vele sterren beloond in recensies. De band stond de afgelopen Speakers met Kopp’n (Drenthse Popprijs) in de finale, die door falende apparatuur helaas in de soep liep. Nu hopen ze op een keiharde revanche bij Noordschok. De Friese band Allover, combineert verscheidene stijlen muziek met de hoofdstijl metal, zoals hiphop en breakbeats. Met een mooi woord wordt dat ook wel Nu metal genoemd, een nieuwe vorm van metal, vanwege het gekoketteer met andere stijlen. Of het allemaal nog ook klinkt valt in Vera te beoordelen. De invloeden van bands als Korn en System of a down zijn te horen, maar ze zijn ook schatplichtig aan de vroege Biohazard, en een hele trits hiphop-pioniers. De Groningse voorwas-commissie was in ieder geval dusdanig onder de indruk van het gebodene op hun CD ‘Product of the system’, dat ze het live mogen doen. De Groninger inbreng bij het startschot van Noordschok is van Machines & Monkeys. Deze band heeft al enige bekendheid in Groningen verworven. Voorheen ging de band door het leven als Grey, en schopte ze het tot de finale van Rode Oortjes (achter A Pin’s Fee) en tot de finale van de Grote Prijs Van Groningen. Na het vertrek van de zanger werd een zeer vocapabele zangeres aangetrokken, de naam veranderd en èn passant Plug In Talents gewonnen, waardoor de band wederom te bewonderen viel bij de Grote Prijs van Groningen. De jury werd echter niet overtuigd door technisch vernuft en prachtige zang en koos voor de jonge poppunkers uit Leek, Cassady. Dat Machines & Monkeys nu op Noordschok staan is dus niet verwonderlijk, hun liedjes worden steeds beter en zang en spel zijn nog niet aan hun top. Ondertussen is er een nieuwe gitarist ingewerkt. Om te zien en te horen hoe hij zich ervan afbrengt moet men toch in de rij gaan staan op vrijdag 7 december, want dan gaan de deuren open bij Vera. De avond wordt aaneen gepraat door Martjo Brongers, voorman van Vortex, British Heavy Metal nostalgia uit Groningen. Hij zal tevens de 1e Groningsche Popgids presenteren, die in een nieuw jasje zit en uitgebreider is geworden.