nieuws

15 aug 2002, 00:12

Noorderzonfestival trekt vele tienduizenden naar Groningen

Naar verwachting 120 duizend bezoekers uit Stad en Ommeland en de rest van Nederland trekken de komende weken op naar het Noorderplantsoen en locaties in de Groningse binnenstad voor het Noorderzonfestival. Het is de twaalfde keer dat dit festival, dat moeilijk met andere culturele festivals in Nederland valt te vergelijken, in Groningen gehouden wordt. Dit jaar is het festival om meerdere reden zeer bijzonder. Vanavond gaat het van start.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

‘Circus, oorlog brood & spelen’ , is dit jaar het thema van het festival dat behalve in het Noorderplantsoen ook te bewonderen valt op uiteenlopende locaties als de Leliesingel, het Oude Waterbedrijf of het Grand Theatre.
Noorderzon onderscheidt zich van andere festivals door het feit dat het zich afspeelt op het raakvlak van theater en andere disciplines als dans, mime, muziek, multimedia, beeldende kunst of poppentheater. ‘Theatre-cross-over’, zo wordt dit wel genoemd in goed Gronings.
Er is sprake van een steeds intensievere samenwerking tussen het Noorderzonfestival en het Grand Theatre. Daar is overigens tien dagen lang een stuk te zien van Sjoerd Wagenaar. Nog steeds is een deel van de voorstellingen (30 procent) gratis te bewonderen. Zoals een unieke voorstelling van Stalker (Four Riders). De voorstelling van de Belgische komiek zal niet doorgaan.
Er is vanavond geen bijzondere openingsvoorstelling gepland, maar wel is er meteen al een volledig avondprogramma. Ook zijn er iedere avond gratis muziekoptredens.
Het festival duurt tot en met 25 augustus. Meer informatie is te vinden op: www.noorderzon.nl