Nieuws

Noorderzon heeft nieuwe algemeen directeur

Stichting Noorderzon Festival Groningen heeft vorige week het gemeentelijke beleidsplan voor de periode 2009-2012 ingediend bij de gemeente Groningen. Het is het eerste beleidsplan dat officieel werd ‘ondertekend’ door Femke Eerland, de nieuwe algemeen directeur van Noorderzon. Zij neemt per 1 januari 2008 het stokje over van Mark Yeoman, die de afgelopen zeven jaar deze functie heeft ingevuld naast zijn artistiek leiderschap. Yeoman blijft zelf aan als artistiek directeur.


Leestijd: 2 minuten

De uiterst succesvolle festivaleditie van 2007 wordt door Noorderzon ervaren als de start van een nieuw tijdperk. Na vier overlevingsjaren (2001-2004) en nog eens drie jaar ontwikkelingsjaren (2005-2007) staat er een ijzersterk internationaal Performing arts festival met een voor Nederlandse begrippen uniek profiel van nieuw en opzienbarend, internationaal, maar ook regionaal werk. Yeoman heeft het festival samen met Eerland uit doen groeien tot een geslaagde samensmelting van een artistiek hoogstaand Performing arts festival en een oergezellig zomerfeest, dat voor deze kwaliteiten tot ver over de landsgrenzen gewaardeerd wordt.

Kwalitatieve en kwantitatieve groei

Sinds het aantreden van Yeoman is Noorderzon almaar gegroeid. Deze groei is zowel kwalitatief als kwantitatief. In de afgelopen drie jaar werd Noorderzon bewust niet zozeer groter in volume, maar werd de artistieke lat wel steeds hoog gelegd. Dit, en Yeoman’s eigenzinnige artistieke stempel heeft geresulteerd in de realisatie van een ’tweede festival’ DownTown in samenwerking met artistieke partners als het Grand Theatre, Stichting Prime en filmtheater Images. Al die bijkomende zaken verdienen de volledige aandacht van de programmeur. Door organisatorische verantwoordelijkheden bij Yeoman weg te halen, kan hij zich vanaf 2008 volledig richten op de programmering. Yeoman krijgt nu meer lucht om zijn artistieke blikveld verder te vergroten en om Noorderzon elk jaar weer inhoudelijk interessanter en verrassender te maken.

Natuurlijke stap

Eerland (1976) heeft zich inmiddels bewezen als iemand die als geen ander een organisatie kan leiden. Eerland heeft managerskwaliteiten, financieel inzicht en culturele bagage. Ze was tot eind 2007 de zakelijk leider van Noorderzon.

Waar Yeoman met name gezien wordt als de architect van het artistieke profiel, kan Eerland worden gezien als de vormgever van de professionele organisatie die Noorderzon anno 2007 is. Yeoman en Eerland vormden al jarenlang samen het gezicht van de organisatie en het was dan ook een natuurlijke stap voor Yeoman om een deel van zijn taken over te dragen aan Eerland.

Hij en het bestuur van Stichting Noorderzon Festival hebben het volste vertrouwen in de kwaliteiten van Eerland en zien deze overdracht als een essentiële en bovendien erg positieve eerste stap voor het festival dat een nieuwe tijdperk ingaat. Een tijdperk met nóg meer aandacht voor de inhoud en nóg meer aandacht voor het financieel en organisatorisch mogelijk maken van die inhoud.