nieuws

10 mrt 2011, 08:08

Noorderzon en Grand Theatre gaan internationaal

Het New Yorkse gezelschap Phantom Limb komt in de zomer naar Groningen om samen met de bekende Amerikaanse regisseur Tony Taccone te werken aan de nieuwe, groots opgezette poppentheatervoorstelling 69° S. over de poolontdekkingsreiziger Ernest Shackleton. Het Grand Theatre Groningen is de residentieplek van dit gezelschap, de muziek bij het project wordt verzorgd door het wereldberoemde Kronos Quartet, de kostuums worden ontworpen door de New Yorkse mode-iconen threeASFOUR en vervaardigd door het atelier van het NNT.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De voorstelling beleeft zijn wereldpremière in het openingsweekend van Noorderzon Performing Arts Festival Groningen 2011, dat van 18 tot en met 28 augustus plaatsvindt in het Noorderplantsoen en DownTown Groningen.
69° S. – Ernest Shackleton De voorstelling gaat over de ervaringen van Ernest Henry Shackleton (1874-1922), een Anglo-Ierse poolontdekkingsreiziger.

Na een carrière in de koopvaardij raakte hij betrokken bij de Discovery-expeditie (1901-1903) van een andere bekende poolreiziger Robert Falcon Scott. Helaas haalde Shackleton het doel, de zuidpool, niet. Dat geldt eveneens voor zijn tweede – eigen – Nimrod-expeditie (1907-1908). Zijn derde, Trans-Antarctische-expeditie (1914-1916), had als doel Antarctica dwars over te steken.

Helaas mislukte deze expeditie ook jammerlijk, met reizen vol ontberingen over de ijskoude zee op de koop toe. Shackleton is, tragisch genoeg, niet degene die de geschiedenisboekjes ingegaan is als ontdekker van de magnetische zuidpool, zoals zijn beroemde collega's Scott en Amundsen. Al wordt hij wel steeds meer gezien als de ware held van de antarctische exploraties. Daarom spreken zijn reizen en ontberingen, maar ook zijn kameraadschap nu nog tot de verbeelding.


69° S. – Phantom Limb Company Zo zeer zelfs, dat het New Yorkse Phantom Limb Company, zo geïnspireerd raakte door Shackletons verhaal dat ze besloten er een voorstelling van te maken. 69° S. is een prachtige serie van dynamische tableau vivants. Op een ongekend spannende wijze zullen in deze bewegende installatie – met een prachtig groot decor – dans, theatrale performance, uniek poppenspel, fotografie en film samensmelten met originele hedendaagse muziek ingespeeld door het Kronos Quartet.

Niet alleen geïnspireerd op Shackleton’s ervaringen, maar tevens op het verleden, heden en de onzekere toekomst van het continent Antarctica. Shackleton en zijn medereizigers gaan voor je ogen leven in een totaalbeleving van beeld, geluid en muziek. Unieke New Yorkse samenwerking De totstandkoming van dit project is ook weer een verhaal op zich.

Phantom Limb Company heeft sinds de oprichting in 2006 veel lof gekregen voor de vernieuwende wijze waarop het gezelschap poppentheater, grote decors en muziek weten te versmelten tot een uiterst boeiende kritiek op het hedendaagse leven. 69° S. is hun derde voorstelling. Phantom Limb Company wordt gevormd door componist, muzikant en poppenmaker Erik Sanko en visueel kunstenaar Jessica Grindstaff.