nieuws

07 feb 2012, 11:11

Noorderrondritten: Trajecthoofden vanavond in Baflo bijeen in Dorpshuis

De Trajecthoofden van de Noorderrondritten komen vanavond bijeen in Baflo. Trajecthoofden zijn de Groningse varianten op de Friese Rayonhoofden en hebben dezelfde functie: aangeven hoe het staat met de kwaliteit van het ijs. Volgens woordvoerder Marc Schriemer van de Noorderrondritten moet vanavond meer duidelijk worden over de kans dat deze super-pittige Groninger schaatstocht – traditiegetrouw de opmaat tot de Elfstedentocht – doorgaat.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Vanavond om acht uur komen de Trajecthoofden bijeen in het Dorpshuis in Baflo.’Iedereen moet dan aangeven hoe de kwaliteit van het ijs in zijn gebied is. We weten nu al wel dat dat zeer uiteenlopend is. In sommige gedeelten in het ijs 15 centimeter dik, maar in andere delen nog maar 6 of 8 cm’, aldus Marc Schriemer.


Het grote probleem is momenteel de sneeuw die op grote delen van het ijs ligt. ‘We zijn bezig met een plan van aanpak om met vrijwilligers het traject sneeuwvrij te krijgen. Maar het zal een hele klus worden om dat voor elkaar te krijgen’.


De Noorderrondritten hebben een maximale lengte van 160 km. voor de wedstrijdrijders. Maar er zijn voor de recreanten en toerrijders ook aanzienlijk kortere trajecten. Maar alle trajecten voeren door een schitterend winters Gronings landschap.
 

Of en wanneer de Noorderrondritten doorgaan, daarover wilde woordvoerder Schriemer geen enkele uitspraak doen. ‘Het belangrijkste is dat we zorgen dat we die sneeuw weg krijgen. En de rest moet duidelijk worden tijdens de vergadering van de Trajecthoofden van vanavond.’, aldus Marc Schriemer.