nieuws

28 sep 2009, 10:10

‘Noorden heeft rol overgenomen als energie-motor van de Nederlandse economie’

In heel Noord-Nederland en Noord-Holland wordt de komende jaren voor maar liefst 22 miljard euro geïnvesteerd. Daarmee is het Noorden de nieuwe energiemotor van Nederland geworden. Dat betoogt Gerrit van Werven directeur van Energy Valley in Groningen. Dat is een organisatie die werd opgericht om de energiegerelateerde bedrijvigheid in het Noorden te bevorderen. In het blad ’Rescource’ zet Van Werven alle investeringen in de energiesector in Groningen, Friesland, Drenthe en Noord Holland voor de komende jaren op een rij, en concludeert:

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

‘Het is niet zo lang geleden dat het Noorden van Nederland als een soort achterstandgebied werd beschouwd. Maar de afgelopen jaren is een stevige inhaalslag gemaakt en nu ziet het er zelfs naar uit dat het Noorden de koppositie overneemt, althans waar het gaat om energie-investeringen. Sterker nog: dat ziet er niet alleen zo naar uit, het is zo! Het Noorden is de nieuwe energiemotor van Nederland geworden.

U begint te lachen? Misschien is het dan goed om heel even naar enkele interessante getallen te kijken.


In het Energy Valley gebied - dat Groningen, Friesland, Drenthe en de kop van Noord-Holland - omvat, gaat er de komende jaren onwaarschijnlijk veel in energie geïnvesteerd worden. Bij elkaar opgeteld gaat het om een bedrag van ruim 22 miljard euro.


Daarbij gaat het onder meer om de bouw van elektriciteitscentrales van RWE (1.600 mw), NUON (1.200 mw), Advanced Power (1.300 mw). Ook komen er substantiële investeringen van Tennett in het hoogspanningsnet, worden er windparken aangelegd voor de kust van Schiermonnikoog, en wordt er fors geïnvesteerd in gaswinning, gasopslag en de heropening van de olievelden bij Schoonebeek.

En zo kunnen we nog wel even doorgaan: het volledige lijstje kunt u van me krijgen: het zou, samen met investeringen in innovatieve zaken als smart grids, groen gas, bioraffinage of zonnetechnologie die daar ook nog bij komen, te lang worden om in deze column af te drukken.


Dat alles wordt actief ondersteund met onderzoek en ontwikkeling door de verschillende kennisinstellingen. En ook op het vlak van opleidingen en human resources zijn er ondersteunende programma’s.

Waar het mij om gaat is niet om onszelf op de borst te kloppen, of om chauvinisme. Maar waar het wel om gaat is dat deze cijfers glashard laten zien dat het Noorden echt de energieregio is geworden waar het gaat gebeuren de komende jaren. Bijna niemand realiseert zich dat. En daarom zeg ik het hier dan maar even zoals het is.


De Energy Valley regio heeft de mouwen opgestroopt en is er in geslaagd om kansen die er lagen op te pakken. Terwijl de rest van Nederland in katzwijm ligt na de overmoed in de financiële sector heeft men hier nuchter de handen uit de mouwen gestoken en is aan de slag gegaan.’

 

Gerrit van Werven

 

(Directeur Energy Valley)