nieuws

30 mei 2002, 00:12

Noorden jaagt op compensatiemiljoenen defensie

Het Noorden jaagt op compensatieorders, die tot vele miljoenen euro's kunnen oplopen. De noorderlingen staan te springen om te profiteren van defensie-investeringen die worden 'uitgewisseld' wanneer grote, internationale aankopen worden gedaan.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het gaat daarbij om bijvoorbeeld tegenorders die door de VS geplaatst moeten worden als alsnog wordt overgegaan tot aanschaf van de Joint Strike Fighter (JSF). Het project 'Compensatieorders', dat probeert om zoveel mogelijk miljoenen euro's richting het Noorden te laten stromen, wordt gesteund door zowel overheden als marktpartijen. Het moet de regionale achterstand bij het verwerven van mooie orders verminderen; doorgaans wordt dit soort opdrachten nog elders in het land verdeeld.
Dinsdag houdt de NOM een voorlichtingsbijeenkomst over compensatieorders, een soort kennismaking voor bedrijven die kansen ruiken. ''Het doel is bedrijven, in het bijzonder uit het MKB, kennis te laten maken met hun mogelijkheden''. Op deze meeting in Paterswolde wordt onder meer gesproken door een delegatie van Economische Zaken, en zijn er bedrijfspresentaties, zoals die van Lockheed Martin. Naar verwachting zijn vrijwel alle Nederlandse vertegenwoordigers van buitenlandse defensie-industrieƫn aanwezig. ''Het gaat daarbij verder dan alleen kansen rondom de Amerikaanse Joint Strike Fighter, of andere grotere projecten'', benadrukt Van de Beek. ''Er zijn ook orders te verwachten uit Duitsland of Frankrijk. Het gaat daarbij bovendien mogelijk niet meer alleen om industriƫle orders. Ook de meer kennisgerichte bedrijven begeven zich op de markt''.