nieuws

05 nov 2008, 16:04

Noorden gaat strijd aan met vrouwenhandelaren

Groningen en Friesland gaan gezamenlijk de strijd aan met Bulgaarse vrouwenhandelaren die uit Bulgarije afkomstige prostituees uitbuiten en misleiden. Volgens officier van justitie Oebele Brouwer gaat het om een proefproject van twee jaar waarvoor vanuit Den Haag twee ton beschikbaar is gesteld.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens Brouwer is van zeker 150 Bulgaarse vrouwen bekend dat zij afgelopen twee jaar in het noorden als prostituee werkzaam waren. Brouwer: ,,De vrouwen, sommige zelfs afgestudeerd als arts, verpleegkundige of lerares, wordt voorgehouden dat ze hier in Nederland als prostituee grote sommen geld kunnen verdienen, waarmee ze hun gezin in Bulgarije kunnen onderhouden. In de praktijk moeten ze een groot deel, soms tot driekwart, afstaan aan Bulgaarse criminelen.''

Justitie en politie in het Noorden willen met de twee ton onder andere Nederlandse politiemensen en preventiemedewerkers naar Bulgarije sturen om de vrouwen voorlichting te geven over wat hen in Nederland te wachten staat. Ook zijn er plannen om Bulgaarse agenten tijdelijk naar het Noorden te halen om de vrouwen te begeleiden bij hun aangifte en terugkeer naar hun moederland. Mogelijk wordt er ook een documentaire gemaakt die Bulgaarse vrouwen moet wijzen op de gevaren en misleidende beloftes.

In het kader van het project wordt nauw samengewerkt met verschillende partijen waaronder Slachtofferhulp, de GGZ, gemeenten en woningbouwverenigingen.