Nieuws

Noorden gaat rustig op vakantie

De eerste grote uittocht van vakantiegangers is in het weekeinde zonder grote problemen op de Nederlandse wegen verlopen. De regio noord, waar vrijdag de basisscholen de deuren sloten, beet het spits af. Dat leverde in potentie ruim 400.000 vakantiegangers naar het buitenland op. De auto is veruit het populairste vervoermiddel onder vakantiegangers.De eerste grote uittocht van vakantiegangers is in het weekeinde zonder grote problemen op de Nederlandse wegen verlopen. De regio noord, waar vrijdag de basisscholen de deuren sloten, beet het spits af. Dat leverde in potentie ruim 400.000 vakantiegangers naar het buitenland op. De auto is veruit het populairste vervoermiddel onder vakantiegangers.


Leestijd: 1 minuut

Volgens de ANWB was het vrijdag zelfs iets minder druk dan normaal. Op het hoogtepunt stonden er files met een totale lengte van 204 kilometer tegen 250 kilometer op een gewone vrijdag. Ook zaterdag en zondag bleef het rustig op de wegen.

Dat niet iedereen met deugdelijke voertuigen op pad gaat, bleek uit controles die de politie hield. Meer dan de helft van de caravans die zaterdag voor een vrijwillige inspectie werden aangeboden op parkeerplaatsen voor de Duitse grens, had te kampen met banden die te zacht, te oud of versleten waren.

Ruim 250 bestuurders van personenauto’s, de meeste met caravans, meldden zich bij de service-infopunten bij Duiven (A12) en Emmen (A37). Bij een kwart van de gecontroleerde caravans was er sprake van overgewicht. Een vakantieganger had 150 liter water bij zich. Een andere had een voorraad boeken van 100 kilo in de caravan.

De service-infopuntenzijn een initiatief van het Korps landelijke politiediensten (KLPD). Ook onder meer de Wegenwacht, Veilig Verkeer Nederland en de Duitse, Belgische en Franse politie zijn erbij betrokken. De komende twee zaterdagen zijn er nieuwe controles.

Volgende week beginnen de vakanties in de regio midden, wat ruim 500.000 vakantiegangers richting buitenland oplevert.