nieuws

02 dec 2002, 00:12

Noordelijke ziekenhuizen willen 200 medisch specialisten extra opleiden

De opleidingsziekenhuizen in noordoost Nederland willen de komende jaren tweehonderd extra medisch specialisten gaan opleiden. Dat hebben zij maandag bekendgemaakt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het Academisch Ziekenhuis Groningen (AZG), het Martiniziekenhuis, het Medisch Centrum Leeuwarden, de Isala klinieken in Zwolle, het Deventer Ziekenhuis, het Twenteborgziekenhuis in Almelo en het Medisch Spectrum Twente hebben dat in een overeenkomst vastgelegd. Dit plan wordt maandag aan de verzekeraars overhandigd.
Het is voor het eerst in Nederland dat een groep ziekenhuizen op deze manier de handen ineen slaat om samen meer specialisten te gaan opleiden. Het is de bedoeling met de extra specialisten de wachtlijsten in de zorg structureel omlaag te brengen.
De laatste jaren wordt de medische sector steeds duidelijker dat er grote tekorten aan medisch specialisten ontstaan. Specialistenbonden, opleidingsinstellingen en verzekeraars hebben kort geleden de minister geadviseerd om de opleidingscapaciteit voor arts-assistenten sterk uit te breiden. Overeenkomstig de landelijke afspraken hebben de noordelijke ziekenhuizen nu dit zogenaamde ‘Masterplan’ opgesteld. Elk ziekenhuis heeft voor zichzelf per specialisme de mogelijkheden onderzocht om extra specialisten op te leiden.