nieuws

11 jul 2000, 00:12

Noordelijke onderwijsinstellingen laken plan NoordNed

De Rijksuniversiteit Groningen (RuG) voelt er niets voor de problemen van vervoersmaatschappij NoordNed op te lossen. Het commerciële openbaarvervoerbedrijf NoordNed wil dat de scholen en de universiteit in de stad Groningen hun deuren een uur later open zetten. Directeur H. Post van NoordNed denkt dat hierdoor de afgeladen bussen en treinen in de Groningse ochtendspits verleden tijd kunnen worden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

‘Dit is echt de omgekeerde wereld’, meent woordvoerder W. Jansen. ‘Zij moeten de materialen regelen om klanten mee te vervoeren, de klanten moeten niet geholpen worden als er toevallig materialen vrij zijn.’ Bovendien ziet de RuG geen kans om ’s ochtends een heel uur college te laten vervallen. ‘Wij moeten al woekeren met de beschikbare ruimte om alle colleges te kunnen geven’, aldus Jansen. Ook de Hanzehogeschool ziet louter problemen in het door Post gelanceerde voorstel.
De reactie van de RuG komt niet uit de lucht vallen. Een half jaar geleden reageerde prof. E. Bleumink, de voormalig voorzitter van het College van Bestuur, ook al afwijzend op een zelfde voorstel dat de gezamenlijke openbaarvervoerbedrijven opperde aan minister Netelenbos van Verkeer en Waterstaat. Bleumink stelde toen dat de Groningse vervoersbedrijven gewoon aan hun plicht moeten voldoen. ‘Een universiteit onderwijst mensen, een vervoersbedrijf vervoert mensen, zo simpel is het’, oordeelde Bleumink.