nieuws

19 mrt 2001, 00:12

Noordelijk Bierfestival met recordaantal speciaalbieren

Op 11 en 12 mei a.s. zal in het Sportcentrum Kardinge in Groningen het 9e Noordelijk (speciaal) Bierfestival plaatsvinden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Dit festival dat volgens deskundigen is uitgegroeid tot het grootste, gezelligste en meest complete overdekte speciaalbierfestival van Nederland wordt georganiseerd door de Stichting Promotie Uitzonderlijk Bier (P.U.B.). Wat begon als een festival met bijna 20 brouwerijen en 40 speciaalbieren is in de loop der jaren uitgegroeid tot een festival met 39 speciaalbierbrouwerijen uit Nederland, België, Denemarken, Duitsland, Engeland, Ierland en Tsjechië met samen meer dan 80 speciaalbieren. De animo van brouwerijen om zich op dit festival te mogen presenteren is zo groot dat er nu al brouwerijen zich hebben aangemeld voor het 10e Noordelijk Bierfestival in 2002.
Toen een aantal speciaalbierenthousiasten na het bezoeken van een aantal bierfestivals van mening waren dat er ook zoiets in Groningen zou moeten worden georganiseerd hebben zij de Stichting P.U.B. opgericht met als doelstelling het speciaalbier (dus het ambachtelijke bovengistend bier) te promoten door o.a. een speciaalbier-festival. Wat vanaf het begin al werd bepaald geldt ook nu nog steeds: “het is een speciaalbierfestival en geen zuipfestival”. Zowel bij de ingang als in de zaal als in het Proeverijboekje wordt er duidelijk op gewezen dat hij/zij die in een beschonken toestand wordt aangetroffen uit de zaal zal worden gezet. Dat is tot en met het 8e Noordelijk Bierfestival nog niet nodig geweest, want de bezoekers van het festival komen om de speciaalbieren te leren kennen en nieuwe bieren te ontdekken. De Stichting P.U.B. heeft ook als voorwaarde gesteld dat in de stand van de brouwerij altijd (een deskundige vertegenwoordiger van) de brouwer aanwezig moet zijn, zodat de bezoeker ook informatie over het bier kan krijgen. Verder worden er ieder jaar na afloop van het festival keuzes gemaakt welke brouwerijen voor het volgende festival worden uitgenodigd. Ieder jaar moeten er weer veel nieuwe bieren aanwezig zijn. Door de opgebouwde goede reputatie van het Noordelijk Bierfestival is het aanbod van brouwerijen groter dan het aantal te verdelen plekken.
Op het 9e Noordelijk Bierfestival zullen de volgende brouwerijen aanwezig zijn: Uit Nederland komen Budels, Friese bierbrouwerij, Groninger Stadsbrouwerij, de Horste, Jantje’s, Jopen, Klein Duimpje, ’t Koelschip, de Koningshoeven, de Leckere, Maasland, Moerenburg, de Pauw, de Drie Ringen, Scheldebrouwerij, Sint Servattumus, SNAB, Texelse bierbrouwerij, Utrechtse Stoombierbrouwerij en bierbrouwerij Volendam. Uit België komen Alken Maes, Frank Boon, Van Eecke, Huyghe, de Landtsheer, de Leyerth, Moortgat, Riva, Rodenbach, Van Steenbergen, Steenberghe, Sterkens en de Troch. Uit Denemarken komt Carlsberg, terwijl uit Duitsland de brouwerijen Schenkerla en Mahr acte de presence geven. Verder komen er nog twee Engelse brouwerijen en uit Tsjechië komt Pivovar Pernstejn. Samen zijn zij goed voor meer dan 80 speciaalbieren die nagenoeg allemaal rechtstreeks uit het fust worden getapt.
Het Noordelijk Bierfestival vindt plaats in Sportcentrum Kardinge aan de Ringweg-Oost te Groningen. Sportcentrum Kardinge is eenvoudig te bereiken met openbaar vervoer; iedere 10 minuten komt en vertrekt er een bus van en naar het NS-station. Daarnaast is er een grote gratis parkeerplaats, maar de Stichting P.U.B. adviseert “Glaasje op..laat je rijden”.