nieuws

22 aug 2002, 00:12

Noord Nederlands Orkest (NNO) komt met opmerkelijke bijdrage aan Groningens Ontzet

Het Noord Nederlands Orkest (NNO) geeft volgende week woensdag 28 augustus een opmerkelijk concert. Dan is het Groningens Ontzet, de vrolijkste dag van het jaar ine stad Groningen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het gaat om een gratis concert ’s avonds vanaf negen uur op de Ossenmarkt waarmee deze feestelijkste dag van het jaar van de stad Groningen dag extra luister bijgezet wordt. Bijzondere gaste tijdens dit concert is de Antilliaanse zangeres Izaline Calister, internationaal bekend vanwege vooral haar jazzrepertoire. Maar o.a. ook de klanken van de spetterende muziek uit de film Star Wars zullen die avond klinken onder leiding van gastdirigent Henk Meutgeert. De Rabobank biedt dit concert aan.
Izaline Calister, begon haar zangcarrière op Curaçao bij de bekende componist Rudy Plaate. Op haar achttiende vertrok zij naar Nederland om Bedrijfskunde te studeren. Daarna besloot zij naar het Conservatorium in Groningen te gaan om haar muzikale talenten weer nieuw leven in te blazen. Hier studeerde zij, naar vijf jaar hoofdvak zang, afdeling lichte muziek, af. Op het conservatorium maakte zij kennis met veel verschillende stijlen, waaronder jazz. Vooral in West-Europa is zij bekend vanwege haar vele optredens tijdens verschillende jazz- en wereldmuziekfestivals.
Dirigent Henk Meutgeert heeft als pianist bij diverse radio- en tv-orkesten gespeeld. Bij the Skymasters was hij begeleider van beroemde solisten, waaronder Dizzy Gillespie,
Mel Tormé, Freddy Hubard, Lee Konitz, Toots Thielemans, Eartha Kitt en Georgie Fame. Hij is tevens actief als componist en arrangeur. Hij schreef o.m. composities voor het Metropool Orkest en solisten zoals Candy Dulfer en Madeline Bell. In 1996 richtte hij ‘The New Concert Big Band’ op, dat later de naam zou krijgen van “Jazz Orchestra of the Concertgebouw”. In juni 1999 won Meutgeert de meest belangrijke jazzprijs van Nederland: de Bird Award. Hij kreeg deze uitgereikt tijdens het North Sea Jazz festival.