nieuws

31 okt 2007, 11:11

Noord-Nederland pleit opnieuw voor Hoge Snelheids Trein

Noord-Nederland pleit opnieuw voor aanleg van een snelle verbinding met de Randstad. Alle Statenleden uit Friesland, Groningen en Drenthe kwamen gisteravond in Leeuwarden bijeen om een resolutie aan te nemen waarin zij het kabinet oproepen zich aan eerder gehouden afspraken over de Zuiderzeelijn te houden. De uiteindelijke resolutie was echter aanzienlijk afgezwakt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Officieel is de snelle verbinding nog niet van de baan, maar in de wandelgangen van politiek Den Haag wordt verwacht dat de Zuiderzeelijn niet doorgaat.

Noord-Nederland vindt dat het een afspraak met Den Haag heeft over de aanleg van een snelle verbinding met de Randstad. Mocht de lijn niet doorgaan, dan zou het Noorden daarvoor in plaats 1,4 miljard euro compensatie kunnen krijgen. De Friese vervoersgedeputeerde Piet Adema wil minimaal 2 miljard voor het noorden. Primair blijft de inzet van Noord-Nederland echter een Zuiderzeelijn.

De bijeenkomst dinsdagavond in Leeuwarden is de opmaat naar een overleg dat bestuurders uit het Noorden volgende week met minister Eulings (Verkeer en Waterstaat) hebben.

De Zuiderzeelijn moet Amsterdam (Schiphol), via Almere, Lelystad, Emmeloord, Heerenveen en Drachten met Groningen verbinden.