nieuws

16 dec 2002, 00:12

Noord Ned voelt niets voor verplichte cursus Fries voor Groningse conducteurs

Het noordelijke spoorwegbedrijf Noord Ned voelt er niets voor om haar Groningse medewerkers die in Friesland als conducteur op de trein werken, te verplichten om Fries te leren. De provincie Friesland wil dat wel en vindt dat daar een regeling voor moet komen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Dat meldt vanmiddag Radio Noord. Volgens het bericht heeft de provincie Friesland voorgesteld dat Noord Ned in haar 'spoorwet' vastlegt dat alle conducteurs en machinisten, dus ook de Groningse, Fries spreken. Maar woordvoerder Erika Krikke van Noord Ned ziet de noodzaak daar niet van in. ‘Wij vinden zo’n verplichting als bedrijf niet noodzakelijk. Ons personeel is veelal Fries en verstaat die taal. En de Gronings memedewerkers zijn vooral actief in de treinen in Groningen. Ze kunnen het Fries redelijk goed verstaan, dus een verplichte cursus lijkt ons niet nodig’.
‘We wonen met z’n allen toch ook in Nederland? Als iemand zegt dat hij geen Fries verstaat, dan kan die passagier toch makkelijk overschakelen op het Nederlands? Ik ben zelf Friezin, en vind het belangrijk om de Friese taal in stand te houden. Maar dat moet niet overdreven worden’, aldus Erika Krikke van Noord Ned vanmiddag voor Radio Noord.