Nieuws

Noord-Groningers op de uitkijk voor ontsnapte oehoe

Tientallen mensen op het Groningse Hogeland zijn op zoek naar een tamme oehoe. De zeldzame uil ontsnapte afgelopen weekend uit zijn kooi bij een particuliere vogelhouder in het Noord-Groningse Westernieland.


Leestijd: 1 minuut

De oehoe werd afgelopen maandag voor het laatst gesignaleerd op veertig kilometer afstand van zijn kooi. De eigenaar van de uil is op vakantie en weet nog van niks. Zijn zoon is samen met familieleden, omwonenden, boswachters en vogelaars op zoek naar de oehoe. Volgens de dierenbescherming moet de vogel snel worden gevonden, omdat het dier niet geleerd is om te jagen. Daardoor kan de oehoe zichzelf niet redden in het wild.

Er leven in Nederland maar een paar exemplaren van de grootste uilensoort in het wild. De in Groningen ontsnapte vogel is zittend ongeveer een meter groot, heeft klauwen als mensenhanden met nagels zo groot als een wijsvinger. Volgens de zoon van de eigenaar moeten waarnemers de oehoe niet zelf benaderen en kunnen ze het best de vogelopvang of een boswachter inschakelen.