nieuws

12 jul 2010, 21:09

Noodweer : veel overlast in Groningen ; 40 mm regen in kwartier

Een hevig noodweer heeft maandag 12 juli boven de stad Groningen gezorgd voor veel overlast. In een kwartier tijd viel er ongeveer 40 mm regen. Vanaf circa 13.30 uur belden veel mensen met de Gemeenschappelijke Meldkamer Groningen vanwege wateroverlast. Het ging om honderden meldingen. In de loop van de middag kwamen er ook telefoontjes uit andere delen van de provincie. Voorzover bekend hebben zich geen persoonlijke ongevallen voorgedaan.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Voor brandweer Groningen betekende het grote aantal meldingen echter wel dat men niet overal te hulp kon schieten. Zo werd er assistentie ingeroepen van andere korpsen uit de regio en er werd zelfs enige tijd opgeroepen om alleen 112 te bellen als er sprake was van meldingen met een spoedeisend karakter.
Voor andere meldingen en vragen werd een ander telefoonnummer opengesteld. In de loop van de middag kwamen daar ruim 50 telefoontjes binnen. Het ging bijvoorbeeld om omgewaaide bomen, ondergelopen huizen, kelders en wegen. Om 17.00 uur kwamen er nauwelijks tot geen telefoontjes meer binnen en is het nummer gesloten.
Wel gold toen nog de oproep aan iedereen om goed in zijn of haar omgeving te kijken of ze een steentje konden bijdragen aan eventuele herstelwerkzaamheden. Bijvoorbeeld door te controleren of alle putdeksels weer op hun plek liggen en of alle grote takken van de weg zijn gehaald.