nieuws

05 jan 2012, 10:10

Noodverordening in Tolberter Petten

Vanwege de hoge waterstand en de evacuatie van inwoners van de polder ‘Tolberter Petten’ is een noodverordening afgekondigd. Dit houdt in dat het gebied is afgesloten voor mensen die er niks te zoeken hebben, zo meldde de gemeente Leek donderdag. De gemeente hoopt hiermee ramptoeristen op afstand te houden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De maatregel geldt niet voor inwoners. Zij zijn wel verplicht de aanwijzingen van de politie op te volgen. Mensen die toch het gebied ingaan, overtreden de wet.

Volgens burgemeester Hoekstra van Leek, waar Tolbert onder valt, weigeren de meeste boeren uit het geëvacueerde gebied te vertrekken. Ze willen eerst hun vee in veiligheid brengen.

In het gebied staan enkele honderden stuks vee. In de omgeving is een leegstaande boerderij waar de boeren hun dieren kunnen onderbrengen. Een aantal Drentse boeren heeft volgens de burgemeester al onderdak voor het vee aangeboden. Het is onduidelijk of daar gebruik van is gemaakt.

De boeren die Hoekstra heeft gesproken denken zelf hun dieren in veiligheid te kunnen brengen. Hulp van het leger is daarom nog niet nodig, zegt hij.