nieuws

20 nov 2009, 14:02

Noodopvang afgewezen asielzoekers voor 2010 dicht

De stad Groningen sluit uiterlijk op 1 januari 2010 de noodopvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Dat maakte Nebahat Albayrak, Staatssecretaris van Justitie, vrijdag in Groningen bekend. In de Groningse opvang verblijven nu nog 56 afgewezen asielzoekers. De gemeente liet vorig jaar weten de opvang, die als tijdelijk was bedoeld, niet te willen sluiten voordat Albayrak een alternatief had bedacht.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens Albayrak wordt voor iedereen die op 31 december 2009 nog in de opvang zit een andere plaats gezocht. Bij een deel van de asielzoekers wordt gekeken of ze alsnog in aanmerking kunnen komen voor een verblijfsvergunning. Uitgeprocedeerden die willen meewerken aan de terugkeer naar hun eigen land worden na 1 januari opgevangen in het asielzoekerscentrum in Ter Apel. Onrechtmatig verblijvenden die niet willen meewerken aan hun terugkeer worden in vreemdelingenbewaring genomen. Albayrak maakte voor alle voorzieningen van noodopvang in Nederland dergelijke afspraken.

In de toekomst neemt de stad Groningen zijn verantwoordelijkheid als een afgewezen asielzoeker zich bij de gemeente meldt, zo liet de Groningse wethouder van Sociale Zaken, Peter Verschuren, weten. Albayrak gaf aan dat dit met de nieuwe asielwet minder vaak zal voorkomen, omdat de overheden en betrokken instanties beter samenwerken en sneller een beslissing kunnen maken over het al dan niet verlenen van een verblijfsvergunning.

Groningen voldoet met het sluiten van de opvang aan de afspraak die Albayrak in 2007 maakte met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) om uiterlijk eind 2009 de gemeentelijke voorzieningen voor noodopvang te sluiten. Dat was een onderdeel van een pardonregeling voor een 'oude' groep asielzoekers.