nieuws

24 jul 2002, 00:12

Noodlijdend bisdom Groningen verkoopt paleis

Het bisdom Groningen doet het bisschoppelijk paleis in de verkoop. Ook de kantoren van het bisdom in Groningen en Assen worden van de hand gedaan. Op deze manier tracht het bestuur het noodlijdende bisdom uit het slop te halen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Eerst gaat het bisdom op zoek naar een nieuw onderkomen waar alle functies samen ondergebracht worden, verklaart woordvoerder T. Kuis namens het bisdom. Hoeveel de verkoop op moet leveren, kan hij nog niet zeggen. “Het moet in elk geval een structurele bijdrage zijn aan het opvangen van het tekort”, aldus Kuis.
Vorig jaar leed het bisdom 142.000 euro verlies. Dat komt volgens Kuis door de toenemende financiële malaise bij de negentig parochies in Drenthe, Friesland, Groningen en de Noordoostpolder. “Daardoor hebben we minder inkomsten van hun kant binnen gekregen”, aldus Kuis.
De woordvoerder benadrukt dat de kantoren van het bisdom en de woning van de bisschop niet alleen om financiële redenen worden verkocht. “We verwachten een stuk efficiënter te kunnen werken als we al onze taken samenbrengen onder een dak”, zegt Kuis. Het bisdom zoekt haar nieuwe onderkomen in de stad Groningen, het liefst binnen de grachtengordel.