nieuws

14 jul 2002, 00:12

Noodgreep RUG: studentenhuizen in kantoor-units

De Rijksuniversiteit Groningen heeft een ingrijpende maatregel aangekondigd om een einde te maken aan de kamernood onder buitenlandse studenten. Op het Zernikecomplex van de Rijksuniversiteit Groningen worden honderd woonunits gebouwd om buitenlandse studenten te huisvesten die vanaf 1 september 2002 in Groningen komen studeren.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Na de onlangs afgebroken onderhandelingen over het voormalig KPN opleidingscentrum Meerwold, moest er met spoed een andere oplossing komen. De units zullen vijf jaar in gebruik zijn. De Gemeente Groningen gaat voor deze periode een vergunning verlenen om bewoning op het Zernikecomplex mogelijk te maken.
"De woonunits zijn tijdelijke kantoren die nu in gebruik worden genomen als wooneenheden", vertelt Ruurd de Jong van de afdeling Vastgoed en Inversteringsprojecten, "De kamers zijn gemeubileerd, ongeveer vijftien vierkante meter groot en voorzien van aansluitingen voor internet en televisie. Er komen aparte units met sanitaire voorzieningen en keukenruimtes, die de bewoners waarschijnlijk met zijn tienen gaan delen. Voor degenen die het Zernikecomplex kennen: de woonunits worden geplaatst achter de portiersloge bij de ingang van het terrein."
"De noodoplossing is er razendsnel gekomen", aldus De Jong. "Begin vorige week kregen we van het College van Bestuur van de universiteit de vraag om op korte termijn huisvesting voor honderd studenten te regelen. Gelukkig hadden we snel de benodigde partijen met elkaar om de tafel. Een bedrijf uit het westen des lands levert de units en heeft ze per 1 september gebruiksklaar. De verhuur en het beheer komen in handen van een stad Groninger woningstichting maar daarover lopen de onderhandelingen nog. Via persoonlijke bemoeienis van wethouder Smink van ruimtelijke ordening komt er een tijdelijke vergunning om wonen op het Zernikecomple