nieuws

28 aug 2002, 00:12

Noodfonds in Groningen gesticht voor slachtoffers zinloos geweld

Noordelijke stichtingen die in september de Nationale Dag tegen Zinloos Geweld organiseren hebben een noodfonds in het leven geroepen bestemd voor nabestaanden en slachtoffers van zinloos geweld. Het fonds is bestemd voor de financiering van psychische hulp en rechtshulp.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

‘Er is grote behoefte bij mensen die het slachtoffer zijn van zinloos geweld aan juridische of psychische hulp. Het erge in Nederland is dat zij die hulp nu vaak zelf moeten betalen. Met het Noodfonds hopen we de financiële lasten een beetje te kunnen verlichten’, aldus een van de initiatiefnemers, Jaap de Ruijter de Wildt uit Groningen.
De op zijn initiatief opgerichte Stichting Groningen Veilig organiseert zaterdag 28 september in Groningen de Nationale Dag tegen Zinloos Geweld. Ook Drentse en Friese stichtingen zijn bij de organisatie van deze dag, die ieder jaar in een andere stad in Nederland wordt gehouden, betrokken. De organisatoren verwachten minstens duizend mensen.
Volgens De Ruijter de Wildt staat de jaarlijkse dag tegen zinloos geweld telkens in het teken van een ander thema. Dit jaar is dat het nieuwe Noodfonds. ‘Het is droevig om te zien voor wat voor kosten slachtoffers van zinloos geweld soms komen te staan. Een duidelijk voorbeeld daarvan vormen de naabestaanden van de in Groningen vermoorde Tjerk van Wijk. Zij familie moet alle rechtshulp zelf betalen. Ze betalen zich blauw aan advocaten, terwijl het een voor heel Nederland belangrijk proces is’. Ook stellen de initiatiefnemers dat slachtoffers die traumahulp wensen dit geheel zelfstandig moeten betalen omdat ziekenfondsen in Nederland dat niet vergoeden.