nieuws

29 apr 2009, 11:11

NOM gaat moeilijk jaar tegemoet maar blijft optimistisch

De kredietcrisis zal de komende maanden ook voor de Noordelijke economie merkbaar worden. Dat stelt de Noordelijke Ontwikkelings Maatschappij (NOM) tijdens de presentatie van haar jaarcijfers. Onder andere door het uitbetalen van vakantiegeld en de mindere productie tijdens de zomermaanden, zal het voor bedrijven moeilijk worden om te voldoen aan de betalingsverplichtingen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

2008 was relatief gezien een rustig jaar voor de NOM. De ontwikkelingsmaatschappij steunde afgelopen jaar 135 bedrijven. Dat is één meer dan in 2007. Van die 135 gingen er 18 op de fles doordat ze niet aan hun betalingen konden voldoen. In 2007 waren dat er slechts vijf. Van 31 bedrijven stopte de NOM met de financiering. Daar stonden 30 nieuwe leningen tegenover.

In totaal gaf de NOM 67 miljoen uit aan Noordelijke bedrijven, terwijl dat in 2007 nog 1,4 miljard euro was. Ook bij de NOM zelf zijn de gevolgen van de crisis merkbaar. Het sloot de begroting af met een plus van 176.000 euro, tegen 1,7 miljoen in 2007 en 2,7 miljoen in 2006.

Directeur Siem Jansen is al met al tevreden over het afgelopen jaar. ‘Zonder de crisis was het mooier geweest. De omstandigheden waren er niet naar, maar over het algemeen zijn we tevreden.’ Aan de doelstellingen van de NOM zal niet veel veranderen, hoewel het moeilijker zal worden dan voorheen. ‘We gaan een moeilijk jaar tegemoet en dan zul je je dubbel moeten inspannen om een resultaat te behalen’, aldus Jansen. Toch blijft de directeur positief. ‘Het zal niet makkelijk zijn, maar we gaan verder kijken dan morgen. Op het terrein van werkgelegenheid zien we eerder een tekort aan arbeidskrachten dan een overschot.’